بیتکوین نوعی پول دیجیتال است که بصورت الکترونیک ساخته و نگهداری میشود. هیچکس بیتکوین را کنترل نمیکند و مانند اسکناس پرینت نمیشود بلکه بیتکوین توسط افرادی در سرتاسر دنیا با استفاده از نرمافزارهایی که عملیات ریاضی را از طریق سرورهای قدرتمند حل میکنند ایجاد (استخراج) میشود.
بیتکوین اولین نمونه از پولهای در حال رشدی است که به آن (cryptocurrency) میگویند، در این مطلب از سایت درآمدسازان به بررسی بیتکوین می پردازیم..
چه چیزی بیتکوین را از ارزهای معمولی متمایز میکند؟
از بیتکوین میتوان برای خرید الکترونیک استفاده کرد. در این مواقع بیتکوین مانند پول عادی عمل میکند با این تفاوت که با آن بصورت دیجیتالی معامله میشود.
در هر حال، مشخصه اصلی بیتکوین و مهمترین چیزی که آنرا از پول معمولی متفاوت میکند این است که است بیتکوین هیچ مرکزی ندارد (غیرمتمرکز است)
هیچ موسسه یا شرکت خاصی شبکه بیتکوین را کنترل نمیکند. این مورد باعث آسودگی برخی افراد میشود چون دیگر هیچ بانک بزرگی نمیتواند پول آنها را کنترل کند.
چه کسی بیتکوین را ایجاد کرد؟
یک برنامه نویس نرمافزار به اسم ساتوشی ناکاموتو بیتکوین که یک سیستم پرداخت الکترونیک برپایه ریاضیات بود را مطرح کرد. این ایده برای ارائه ارزی بود که مستقل از هر مرجع باشد، بصورت الکترونیک و تقریبا منتقل شود و دارای کارمزد تراکنش پایین باشد.
چه کسی بیتکوین را چاپ میکند؟
هیچکس. این ارز توسط بانکهای مرکزی با قوانین خاص، روشهای غیرقابل توصیف و بصورت فیزیکی چاپ و ایجاد نمیشود. آن بانکها میتوانند برای پرداخت بدهیهایشان پول بیشتری چاپ کنند و ارزش ارز موردنظر را پایین بیاورند.
در حالیکه بیتکوین بصورت دیجیتالی و توسط مردم ایجاد میشود و هرکس میتواند به جمع ایجادکنندگان بیتکوین(ماینرها یا استخراجکنندگان) بپیوندد. بینکوین با استفاده از سرورهای پرقدرت پخش شده در شبکه استخراج میشود.
این شبکه همچنین تراکنشها را پردازش میکند و به این ترتیب به طور موثری بیتکوین را به یک شبکه پرداخت مستقل تبدیل میکند.
پس میتوانیم بطور نامحدود بیتکوین استخراج کنیم؟
خیر! پروتکل بیتکوین (قوانینی که باعث میشود بیتکوین کار کند) میگوید که فقط ۲۱ میلیون بیتکوین میتواند توسط استخراجکنندهها ایجاد شود.
البته این تعداد بیتکوین میتواند در بخشهای کوچکتری تقسیم شود (بطور مثال کوچکترین مقدار بیتکوین قابل تقسیم، ۱ ساتوشی میباشد که برابر با ۰٫۰۰۰۰۰۰۰۱ بیتکوین است)
بیتکوین بر پایه چیست؟
پولهای معمولی در دنیای واقعی براساس طلا یا نقره هستند. بصورت تئوری، شما میدانید که اگر برفرض، ۵ هزارتومان در بانک قرار دهید، به اندازه همان مقدار میتوانید طلا دریافت کنید (البته در عمل اینکار مقدور نیست) اما بیتکوین براساس طلا نیست؛ بلکه براساس ریاضیات است.
در سرتاسر دنیا، افراد از نرمافزارهایی استفاده میکنند که از فرمولهای ریاضیات برای ایجاد بیتکوین پیروی میکنند. این فرمولهای ریاضی برای همه قابل دسترس است و همه میتوانند آنرا بررسی کنند.
همینطور نرمافزار موردنظر نیز متنباز (اوپن سورس) است، بنابراین همه میتوانند نگاهی به آن بیندازند و مطمئن شوند که نرمافزار کاری که باید را انجام میدهد.
مشخصههای اصلی بیتکوین چیست؟
بیتکوین چندین ویژگی مهم دارد که آنرا از پولهایی که دولتها آنرا پشتیبانی میکنند جدا میسازد.
۱ – بدون مرکز و غیرمتمرکز است
شبکه بیتکوین توسط هیچ مرکز معتبری کنترل نمیشود. هر دستگاهی که بیتکوین استخراج میکند و تراکنشها را پردازش مینماید قسمتی از شبکه بیتکوین را تشکیل میدهد و این کامپیوترها و سرورها با هم کار میکنند.
پس هیچ مرکز باقدرتی نمیتواند قوانین پولی را سرهمبندی کند و باعث بحران شود. یا اینکه نمیتواند بیتکوین افراد از از آنها بگیرد (مانند بانک مرکزی اروپا که این تصمیم را در قبرس در اوایل ۲۰۱۳ گرفت)
اگر هم قسمتی از شبکه بیتکوین به هردلیلی آفلاین شود یا از کار بیفتد، پول همچنان به جریان خود ادامه میدهد.
۲ – شروع با آن ساده است
بانکها در دنیا شما را مجبور میکنند با کاغذبازی و تشریفات قانونی یک حساب بانکی باز کنید و باید حتی کارهای اضافه دیگری هم انجام دهید. در حالیکه شما میتوانید در کمتر از ۱ دقیقه، بدون پرسش و بدون و هیچ کارمزد و هزینهای یک حساب بیتکوین باز کنید.
۳ – نامحسوس است
خب، برخی از افراد میتوانند چندین حساب بیتکوین داشته باشید و این حسابها هیچ نام، آدرس و سایر اطلاعات شخصی ندارند.
۴ – کاملا شفاف است
شبکه بیتکوین جزییات تکتک تراکنشهایی که در ابتدا در شبکه انجام شده است را در یک دفترکل به نام بلاک چین (Blockchain) نگهداری میکند. اگر شما یک حساب بیتکوین عمومی داشته باشید، همه میتوانند بگویند چند بیتکوین در آن آدرس نگهداری میشود. فقط اینکه آنها نمیتوانند صاحب آنرا تشخیص دهند.
اقداماتی وجود دارد که افراد میتوانند با انجام آن، فعالیتهای خود در شبکه بیتکوین را مبهم و ناشناخته کنند. مانند اینکه مرتبا از یک حساب بیتکوین استفاده ننمایند و یا اینکه تعداد زیادی بیتکوین به یک حساب انتقال ندهند.
۵ – کارمزد تراکنشها ناچیز است
بانک شما ممکن است برای انتقال بینالمللی پول، مقدار زیادی از شما کارمزد دریافت کند اما بیتکوین اینطور نیست. (انتقال مبالغ بالای بیت کوین به صرفه است و برای انتقال مبالغ کمتر بهتر است از ارزهایی مانند آیوتا یا لایت کوین که کارمزد خیلی کمتری دارند استفاده شود)
۶ – سریع است
شما میتوانید پول را به هرجایی ارسال کنید و فقط چنددقیقه طول میکند تا بیتکوین به دست گیرنده برسد. اینکار به محض اینکه شبکه، این انتقال را پردازش کرد انجام میشود.
۷ – قابل برگشت نیست
زمانی که شما بیتکوین را ارسال کردید، هیچ راهی برای برگشت آن نیست مگر اینکه دریافت کننده آنرا به شما برگرداند. چون برخی از استفاده کنندگان از کارت اعتباری، پس از خرید، مبلغ واریز شده با استفاده از کلاهبرداری به حساب خودشان برمیگردانند.
آموزش استخراج بیتکوین
برای بدست آوردن بیت کوین راههای زیادی وجود دارد، معمول ترین روشها شامل موارد زیر است:
۱ – کسب بیت کوین از سایتها: برخی افراد با فعالیت در سایتهای کسب درآمد به جمع کردن بیت کوین می پردازند که زمان زیادی میبرد و مقدار درآمد نیز در ابتدا اندک است.
۲ – انجام بازیهای آنلاین: که مقادیر کمی بیت کوین میتوان از آنها بدست آورد. ( نمونه یک بازی آنلاین در این صفحه معرفی شده است )
۳ – خرید بیتکوین: به عنوان یک سرمایه گذاری بلندمدت ولی با ریسک زیاد، برخیها مستقیم بیتکوین را از صرافیها یا سایر سایتها خریداری میکنند. (بهترین سایت برای خرید بیتکوین در این صفحه معرفی شده است)
۴ – استخراج بیتکوین: ماینینگ یا استخراج بیتکوین برای افرادی که مایلند بیشتر در حوزه ارزهای دیجیتال فعال باشند و صرفا مصرف کننده نباشند.
در ادامه به بحث ماینینگ بیتکوین و روشهای آن میپردازیم.
استخراج بیتکوین چیست؟
اگر بخواهیم Bitcoin Mining را خیلی خلاصه تعریف کنیم، در واقع نوعی پروسه وریفای (تایید) اطلاعات است که تحت دو مرحله هش پیچیده SHA256 صورت میپذیرد. هدف آن فراهم آوردن امنیت تراکنشهای بیتکوین و اعتبار سنجی آن و تامین امنیت لازم برای کل شبکه بیتکوین است.
مباحث فنی زیادی در استخراج ارزهای دیجیتال وجود دارد و شخصی که مایل است وارد این حوزه شود باید مطالعه و تحقیق زیادی انجام دهد.
روشهای استخراج بیتکوین را در بخوانید
روش اول: استفاده از کامپیوتر یا لپتاپ شخصی
این روش در ابتدای به وجود آمدن شبکه بیتکوین، به دلیل اینکه سختی استخراج پایین بود سود مناسبی داشت. اما امروزه دیگر استفاده از کامپیوترها و لپتاپهای شخصی برای اسخراج بیتکوین به صرفه نیست و حتی هزینه برق شما را نیز پوشش نمیدهد.
اما استخراج سایر ارزهای دیجیتال که هنوز سختی پایینی دارند و قیمتشان پایین است و احتمالا در آینده قیمتشان رشد خواهد کرد به صرفهتر است. در مورد استخراج سایر ارزهای دیجیتال مشابه بیتکوین این مطلب را بخوانید
روش دوم: خرید هش پاور (Hash power)
در این روش شما قدرت پردازش یک کامپیوتر که در یک مزرعه (mining farms) مجهز است را خریداری میکنید و شرکت ارائه دهنده، کار استخراج را برای شما انجام میدهد و ارز بدست آمده را پس از جمع شدن به کیف پول شما منتقل میکند.
در واقع شما با این روش، تقریبا هیچ نیازی به داشتن دانش فنی نصب و اجرای دستگاههای استخراج را نخواهید داشت و فقط براساس قراردادی که با آن شرکت دارید، مبلغی را پرداخت میکنید و مقدار مشخصی Hash Power بدست میآورید. (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد Hash Power این سایت را ببینید )
بیشتر سایتهای فروش هش پاور (Hash power) در واقع کلاهبردارانی هستند که در قالب فروش هش پاور، از کاربران کلاهبرداری میکنند. در حال حاضر سایتی که به نظر میرسد از سایر سایتها در زمینه فروش هش پاور معتبرتر باشد،genesis-mining.com است. اینطور که در سایت شان ذکر شده دفتر شرکت در هنگ کنگ است.
از کد تخفیف vROJEm میتوانید برای دریافت ۳ درصد تخفیف از سایت genesis-mining.com استفاده کنید.
روش سوم: خرید دستگاههای استخراج
نصب و راهاندازی ماینرها و rig های استخراج شاید برای افرادی که اطلاعات فنی ندارند مشکل باشد، اما با اطلاعات زیادی که در خصوص استخراج به زبان انگلیسی وجود دارد، رفته رفته افراد بیشتری وارد این حوزه میشوند. اگر شما گرافیست، گیمر یا شخصی باشید که یک کامپیوتر قدرتمند دارد شاید با قدرت پردازش کامپیوترتان بتوانید روزانه چندهزار تومان درآمد داشته باشید.
به دلیل گستردگی حوزه استخراج ارزها دیجیتال و نوسانات آن، باید سودآوری آنرا خودتان در همین لحظه محاسبه کنید.
روش چهارم: استخراج با استفاده از مرورگر اینترنت
این روش سادهترین و سریعترین روش شروع استخراج ارزهایی مانند بیتکوین است. در این روش شما با وارد شدن به یک صفحه مخصوص که توسط برخی سایتها راهاندازی شده، از قدرت کامپیوتر خودتان برای استخراج ارز استفاده میکنید.
هیچ کار خاصی برای استخراج ارز در این روش نیاز نیست. کافیست سایت موردنظر را باز کنید، دکمه شروع را بزنید و صفحه را باز نگه دارید. هرچقدر صفحه را به مدت طولانیتری باز نگه دارید و اتصال شما برقرار باشد، بیتکوین بیشتری به حساب شما اضافه میشود.
نمونه این سایتها:
سایت Faucethub.io : برای ثبتنام اینجا کلیک کنید. (راهنمای mining و کسب بیت کوین از این سایت را اینجا بخوانید )
سایت Freebitcoin : برای ثبتنام اینجا کلیک کنید. ( راهنمای mining و کسب بیت کوین از این سایت را اینجا بخوانید )
محاسبه سودآوری استخراج ارزهای دیجیتال
آیا اصلا ارزش دارد که وارد حوزه استخراج ارز شویم و سرمایه گذاری کنیم؟
به طور کلی سودآوری در استخراج ارز به چند عامل کلیدی بستگی دارد.
۱ – قیمت ارز موردنظر که آیا رشد کند یا افت داشته باشد: ارزهای دیجیتال معمولا نوسانات شدیدی دارند و قیمت آینده آنها مشخص نیست.
۲ – سختی استخراج یا اصطلاحا mining difficulty ارز موردنظر: معمولا سختی استخراج ارزهایی که پرطرفدار میشوند و قیمت آنها رشد میکند افزایش مییابد. به این معنی که با Hash power یکسان، ارز کمتری به استخراج کننده میرسد.
۳ – هزینه برق: این فاکتور از مواردی است که خیلیها آنرا دست کم میگیرند.
۴ – کارمزد صرافی: هر ارزی که استخراج کنید، اگر قصد داشته باشید آنرا به ریال تبدیل کنید درصدی از آن برای کارمزد صرافیها اختصاص داده میشود. البته اگر صرافی مناسبی انتخاب کنید این هزینه میتواند خیلی کم باشد ( در این مطلببهترین صرافی ارزهای دیجیتال معرفی شده است )
برای محاسبه اینکه آیا استخراج ارزهای دیجیتال ارزش سرمایه گذاری دارد و اینکه نرخ بازگشت سرمایه چقدر است، سایتهایی وجود دارد که این محاسبات را برای شما انجام میدهد.