بازارچه ای در شهر زیبای تبریز
نوقا
یکی از شیرینی های لذیذ و پرطرفدار تبریز، نوقا یا لوکاست کـه از خانواده گز بـه حساب میآید. مواد تشکیل دهنده نوقا، سفیده تخم مرغ، شکر، گردو ، وانیل و … اسـت و گاهی در تهیه آن از نان میکادو نیز استفاده میشود. این شیرینی جایگاه خاصی در سفره عید و مراسم شادی و جشن و سرور تبریزی ها دارد و بخشی از فرهنگ انها بـه شمار میرود.
نوقا
قرابیه تبریز
این شیرینی بـه شکل کلوچه اسـت کـه از آرد، شکر، وانیل، تخم مرغ و … تهیه شده و بر روی آن انواع مغزها دیده میشود. طبق معمول تبریزی ها از این شیرینی برای پذیرایی از میهمانان ویژه خود استفاده میکنند و جایگاه آن در اعیاد باستانی و مذهبی نیز بسیار ویژه اسـت. قرابیه در طعم های مختلفی در بازار وجوددارد کـه از میان آنها میتوان بـه قرابیه پسته ای، نارگیلی، گردویی و … اشاره کرد.
قرابیه
باقلوای تبریز
در ایران، طعم بهترین باقلوا را میتوانید در تبریز بچشید و لحظاتی خوشمزه را برای خود خلق کنید. این شیرینی حتا در رستوران های این شهر هم پیدا میشود و بعنوان دسر درکنار غذا خودنمایی میکند. باقلوا را از آرد، شکر، تخم مرغ، هل و… با طعم های متفاوت پسته ای، نارگیلی و بادامی تهیه ودر اشکال مختلف مربعی، لوزی و لوله ای عرضه میکنند.
باقلوا
اریس
در بین شیرینی های اصیل و قدیمی تبریزی، اریس یکی از مشهور ترین آن هاست کـه از شیر، شکر، وانیل، پسته، کاکائو و … آماده میشود و انواع مختلفی بنام تسبیحی و کاکائویی دارد. این شیرینی بـه سبب طعم خاصی کـه دارد، با هر ذایقه ای جور در میآید و تعداد زیادی از افراد آنرا دوست دارند.
سوغات تبریز
آسان الحلقوم
آسان الحلقوم شیرینی خوشمزه ای اسـت کـه در تعداد زیادی از نقاط ایران دیده میشود و تعداد زیادی از افراد و بـه ویژه کودکان، آنرا دوست دارند. این شیرینی از مشهور ترین خوشمزه های تبریز اسـت کـه از شکر، آب، گلاب، جوهر لیمو، آرد و … آماده میشود ودر اکثر شیرینی و آجیل فروشی ها بـه فروش میرسد. آسان الحلقوم یکی از خوراکی ها در شب یلدا و اعیاد بـه شمار میرود و بیشتر مواقع درکنار آجیل بـه چشم میخورد.
آسان الحلقوم
شیرینی لطیفه
لطیفه، یکی از انواع شیرینی های خامه ای و بسیار پرطرفدار اسـت کـه در تعداد زیادی از نقاط کشور در معرض قرار دارد؛ اما در شهر تبریز عطر و طعم آن متفاوت اسـت. این شیرینی از دو قطعه نان سبک و دایره شکل تشکیل شده کـه میان انها با خامه پر شده اسـت. لطیفه را از تخم مرغ، آرد، نشاسته ذرت، پودر قند، بکینگ پودر و وانیل تهیه میکنند و طبق معمول در میهمانی ها برای پذیرایی از مهمان ازآن استفاده میشود.
شیرینی لطیفه
شیرینی کنجدی
از دیگر شیرینی های محبوب و مشهور تبریز و بطور کلی آذربایجان شرقی، شیرینی کنجدی اسـت کـه بدلیل وجود کنجد در آن ارزش غذایی بالا و طرفداران خاص خودش را دارد. این شیرینی از زرده تخم مرغ، شکر و کنجد آماده میشود ودر جشن ها، مهمانی ها و شبنشینی ها دارای جایگاه خاصی در مجلس اسـت.
شیرینی کنجدی
حلوا برزک
با کمی گشت و گذار در بازار ودر شیرینی فروشی های تبریز، نوعی حلوای تیره رنگ توجه تان رابه خود جلب میکند و اگر بـه سراغ فروشنده بروید ودر مورد آن بپرسید، تعاریف بسیاری در موردش خواهید شنید. این خوراکی، حلوا برزک نام دارد و دارای خواص زیادی اسـت؛ چرا کـه از نوعی دانه روغنی بنام بزرک سیاه آماده میشود. این دانه روغنی از عطاری های شهر، قابل تهیه اسـت.
نان زنجبیلی
نان زنجبیلی ،نانی خوشمزه و پرطرفدار در تبریز اسـت کـه جایگاه خاصی در سفره تبریزی ها بـه ویژه در زمان افطار و صبحانه دارد. این نان از آرد، تخم مرغ، روغن، کره، ماست، شیر و پودر زنجبیل و… تهیه ودر مهمانی ها سرو میشود.
نان زنجبیلی تبریز
شیرینی پیچ انگشتی یا پفک گردویی
پیچ انگشتی یا پفک گردویی از شیرینی های خوشمزه تبریز اسـت کـه بیشتر در نوروز برای پذیرایی از مهمانان استفاده میشود. تهیه این شیرینی آسان اسـت و برای پخت آن زرده تخم مرغ، گردوی خرد شده، وانیل، پودر شکر و پسته بکار میرود.
شیرینی پیچ انگشتی یا پفک گردویی
چوروتمه
چوروتمه، یکی از شیرینی های بسیار قدیمی تبریز اسـت کـه شاید کمی هم سخت آنرا پیدا کنید؛ چرا کـه جزو شیرینی های کمیاب بـه شمار میرود. اگر کمی در بازار تبریز بگردید، میتوانید طعم این شیرینی خوشمزه را نیز بچشید.
چوروتمه تبریز
لوز تبریز
تبریزی ها با ترکیب شکر، آب، بادام، پودر قند، زعفران دم کرده و پسته کوبیده، شیرینی لذیذی درست میکنند کـه لوز نام دارد. البته لوز در شهر هـای دیگر ایران، هم چون یزد هم پخت میشود، اما لوز تبریز دارای طعم بسیار متفاوتی نسبت بـه آن اسـت. اگر اهل چشیدن شیرینی های خوشمزه هستید، لوز تبریز را از دست ندهید.
لوز تبریز
مربای گل سرخ
یکی از سوغاتی هایی کـه بـه وفور در تبریز میتوانید آنرا بیابید، گل محمدی اسـت. شاید درنظر بسیاری، کاشان مرکز تولید این گل باشد اما گل های محمدی در تبریز نیز عطر و بوی خاصی دارند. تبریزی ها، این گل معطر را برای تهیه مربا استفاده میکنند و طعم شیرین و دلچسبی را بر سر سفره های صبحانه شان می آورند.
مربا گل سرخ
رشته ختایی
این شیرینی کـه با نام تل کادایف در کشورهایی مانند ترکیه نیز شناخته میشود، با استفاده از نوعی رشته طبخ شده و بـه آن در شیرینی پزی، باقلوای رشتهای نیز میگویند. رشته، کره و پودر قند، مادههای اصلی این شیرینی هستند و برای دادن عطر و طعم بـه آن از ترکیب زنجبیل، دارچین، پودر گل محمدی و گلاب استفاده میشود. در بین این شیرینی مغز گردو و پسته وجوددارد کـه بر ارزش غذایی آن می افزاید.
رشته ختایی تبریز
آجیل و خشکبار
آجیل و خشکبار تبریز، از دوره قاجار یکی از محصولات صادراتی مهم ایران بـه بیرون از کشور بوده و امروزه نیز جایگاه خودرا حفظ کرده اسـت. آب و هوای مناسب تبریز باعث شده تا تهیه و آماده سازی انواع خشکبار، در شرایط مناسب و بـه دو روش سنتی و صنعتی صورت گیرد و میوه هایی مثل آلو، هلو، انگور، زردآلو و… بـه صورت خشک در بازار وجود داشته باشند.
در شهر هـای مختلف آذربایجان شرقی از میوه ها ،خشکبار خوشمزه ای بنام میان پُر آماده میشود. برای تهیه این خشکبار میوه را شسته و بعد هسته آن رابه گونه ای جدا میکنند کـه میوه بـه دو نیم تقسیم نشود. سپس میوه ها را در آفتاب قرار داده و اجازه میدهند، کمی خشک شود، زیرا اگر میوه تازه را مورد استفاده قرار دهند، مواد داخلی آن خیس خواهند شد.
پس از آنکه میوه ها مقداری خشک شدند، ترکیب پودربادام، هل و خاکه قند در داخل آنها ریخته شده و فشرده میشود. پس از انجام اینکار، میوه ها دوباره در آفتاب قرار داده میشوند تا در اثر خشک شدن جمع شده و مواد را در داخل خود نگه دارند.
لبنیات آذربایجان و پنیر لیقوان
همه ی شـما بارها و بارها نام پنیر لیقوان را شنیده اید؛ محصول لبنی خوشمزه ای کـه از شیر گاو آماده میشود و از مشهور ترین و عالی ترین سوغات تبریز بـه شمار میرود. در شهر ودر تمام فروشگاه ها بـه اسانی میتوانید این پنیر را پیدا کنید و طعم لذیذ آنرا بچشید.
شاید در همه ی جای ایران بتوانید بـه این پنیر دسترسی داشته باشید؛ اما آب و هوای خوب تبریز و چمنزارهای مناسب آن باعث پرورش دام هایی با شیر خوش طعم میشود و پنیر و سایر محصولاتی کـه از این شیر بـه دست میآید، طعمی عالی دارد. بهترین پنیر لیقوان را میتوانید از بازار تبریز و از سرای گرجیلر تهیه فرمایید.
عسل سهند
کمی آن طرف تر از تبریز ودر شهرستان مراغه زنبوردان، سخت تلاش میکنند تا عسل طبیعی و خالصی را تهیه کنند کـه با نام عسل سهند شناخته میشود و طعم ویژه آن شهره خاص و عام اسـت. اگر میخواهید این محصول پر خاصیت را تهیه کنید، بـه شیرینی فروشی ها و فروشگاه های شهر بروید و بسته بـه نیاز خود، مقدار مناسبی ازآن را بخرید.
عسل سهند