اقتصاد آلمان برای سومین سال متوالی با ثبت مازاد صادرات ۲۹۹ میلیارد دلاری نسبت به واردات در آستانه کسب مقام بزرگترین تراز مثبت تجاری جهان قرار دارد.
موسسه مطالعات اقتصاد آیفو(Ifo) که مرکز آن در مونیخ قرار دارد اعلام کرده است که آلمان با این رقم با فاصله جلوتر از رقیبان خود ژاپن با ۲۰۰ میلیارد دلار و هلند با ۱۱۰ میلیارد دلار، مقام نخست تراز مثبت تجاری جهان را کسب خواهد کرد.
گزارش موسسه آیفو درآمد کلیه مبادلات کالا و خدمات آلمان را در سال گذشته در بر میگیرد.
مازاد ۲۹۹ میلیارد دلاری آلمان ۷.۹ درصد تولید ناخالص داخلی آلمان را تشکیل میدهد که در مقایسه با سال گذشته ۱ دهمدرصد افزایش نشان میدهد.
قدرت عظیم اقتصاد صادراتی آلمان و تراز تجاری مثبت آن احتمالا انتقادات دیگر کشورها را برانگیزد. دونالد ترامپ به دفعات آلمان را از مسببین کسری تجاری منفی ۴۶۰ میلیارد دلاری اقتصاد آمریکا معرفی کرده است.
رئیسجمهور ایالات متحده تهدید کرده است که تعرفه را بر خودروهای وارداتی از آلمان افزایش خواهد داد. صنعت خودروسازی مهمترین صادرات آلمان به شمار میرود.
تراز تجاری مثبت همینطور در داخل آلمان انتقاداتی را برانگیخته است. چندین گروه از دولت فدرال خواستهاند از این مازاد در جهت کاهش فقر استفاده کند. اتحادیههای کارگری تجاری مدتهاست که خواهان افزایش دستمزدها هستند.
مسئله دیگر سهم کم واردات در تراز تجاری بوده است. منتقدان میگویند مسئول کسری واردات دولت است، با این حال یک سخنگوی وزارت اقتصاد در واکنش گفته است مازاد تراز تجاری یک «هدف سیاسی» برای دولت نبوده و این دولت تاثیر محدودی بر بازار دارد.
او اضافه کرده است هدف دولت کاهش مازاد تراز تجاری با قدرتمندتر کردن تقاضای مصرفکننده است.
مازاد تراز تجاری به شرکتهای آلمانی فرصت داده است تا به سرمایهگذاری در نقاط مختلف جهان روی آورند. مطابق آمارها، در نتیجه کار شرکتهای آلمانی ۴.۸ میلیون شغل در اتحادیه اروپا، ۱ میلیون شغل در چین و ۸۵۰ هزار شغل در آمریکا ایجاد شده است.