مهوری آذربایجان از نظر تنوع غذاهای سنتی یکی از غنی ترین کشورهای جهان است. در برنامه امروز مزه همراه با کلاودیو روزمینو، همکار ایتالیایی یورونیوز روش های مختلف پخت غذایی به نام قطاب را کشف می کنیم.
قطاب یکی از محبوب ترین غذاهای ملی آذربایجان است. الشاد تقی اف، مدیر یک رستوران سنتی آذربایجانی درباره آن برای ما توضیح می دهد: «قطاب یک غذای سنتی و قدیمی آذربایجان است. ما آن را با سبزیجات می پزیم. آنچه این قطاب ها را متمایز می کند چاشنی های مختلف مثل رب آلو و انار است که مزه های خاص به غذا می دهند.»
قطاب از ورقه های نازک خمیر درست می شود که گوشت و سبزیجات را لای آن می گذارند و روی تابه مخصوصی به نام «ساج» می پزند.
«اصل این غذای خوش آب و رنگ از کجاست؟»
«در آذربایجان قدیم وقتی که نان می پختند، بخشی از خمیر اضافه می آمد. بعد با آن خمیراضافه غذای خوشمزه ای درست می کردند که همین قطاب است.»
قطاب انواع مختلفی دارد. تقریبا هر منطقه ای از آذربایجان مواد اولیه و روش پخت مخصوص به خودش را به کار می برد.
به طرف ساحل دریای خزر می رویم تا روش های دیگر پخت قطاب را ببینیم.
یکی از قدیمی ترین قطاب های آذربایجان به نام «جورات» در سواحل دریای خزر درست می شود. در این غذا گاهی امعا و احشا شتر، کدو یا پنیر هم می ریزند و آن را در فر می گذارند.
تنوع و سادگی از ویژگی های قطاب است. این تنوع بیانگر گوناگونی آب و هوای کشوری است که همزمان چهار فصل را در خود دارد.
از هر فرصتی برای خوردن قطاب می توان استفاده کرد: ناهار، عصرانه یا شام. برای همین است که گردشگران معمولا در سرزمین آذر، اول از همه سفارش قطاب می دهند.