من عاشق فلفل های تندم ولی ذره ای نمیتونم *واسابی رو تمحمل کنم!
شاید از هر دوشون به عنوان یک چیز تند یا فلفلی تعریف کنن، اما هر دوشون احساس
متفاوتی رو توی تو ایجاد میکنن.
این هم دلیلش!
شاید در مورد کپسایسین ( ماده ای شیمیایی در دسته کپسیکوم که باعث تندی در فلفل میشود )
شنیده باشید، ماده ای روغنی و شیمیایی که در فلفل سبز، سس های تند، فلفل قرمز و همه چاشنی ها و غذاهایی
که از فلفل استخراج میشود، وجود دارد.
ولی واسابی، خردل و ترب کوهی ماده شمیایی متفاوتی دارند، آلیل ایزوتیوسیانات. ( البته هیچ ارتباطی با
گازهای شیمیایی توی خردل نداره، درسته اسمش رو داره که اون هم به خاطره اینکه طبق گفته ها در مراحل
اولیه تهیه بویی شبیه به بوی خردل داره )
هر دوی این مواد شیمیایی با روش مشابهی به ما آسیب میزنن: به گیرنده های موجود در دهان و بینی ما متصل
میشن تا اینکه از طرف محرک های درد که توی مغز وجود داره، هشدار دریافت کنند ( به عبارت دیگه طعم
تند غذا و کلا همه تندی ها باعث تحریک گیرنده ها یا همان محرک های درد میشود و از طرف این گیرنده ها پاسخ
دریافت میکند) در واقع زبان شما اصلا آسیبی نمیبیند، بلکه این مغز است که سیگنال نشان میدهد ( زبان هیچ گیرنده ای
برای حس طعم تندی ندارد یا به عبارت دیگر زبان فاقد گیرنده های چشایی برای درک و تشخیص طعم تندی هست
بلکه این مغز ما است که طعم تندی را دریافت میکند آن هم زمانی که گیرنده های درد در مغز ما تحریک میشود )
گیرنده های هدف این دو ماده شیمیایی کاملا متفاوت است:
کپسایسین بخاطر تحریک TRPV1، شناخته شده است، همان گیرنده ای که در برابر گرما نیز واکنش نشان
میدهد و آلیل ایزتیوسیانات به گیرنده های TRPA1، میچسبد، گیرنده ای که به محرک های شیمیایی گوناگون
واکنش نشان میدهد. بنابراین هر دوی این مواد از راه های متفاوتی مغزتون رو فریب میدن!
البته یک روش دیگه هم وجود داره تا بتونید تفائت این دو تا ماده شیمیایی رو حس کنید:
کپسایسین یک ملکول روغنی هست که روی زبان شما قرار میگیره، برای همین ممکنه باقی مونده
فلفل قرمزی که خوردید تا وقتی که غذایی حاوی چربی مثل ماست یا شیر نخوردید ( تا اون رو از روی زببونتون
پاک کنه ) روی زبان شما باقی بمونه !!!!!
در ضمن آلیل ایزوتیوسیانات، فرار تر هست، به این معنی که بیشتر بینی شما رو تحریک میکنه!
برخلاف اون یکی: بعد از تحریک گیرنده ها، میتونه شناور باشه، به این معنی که درد ناشی از واسابی
کوتاه مدته !
*واسابی
واسابی
واسابی یا ترب ژاپنی از تیره شب بوها است.
ریشه واسابی مزهای بسیار تند از نوع خردل دارد و سسی که از آن تهیه میشود با غذاهای ژاپنی سوشی
و ساشی می (ماهی خام) خورده میشود. سس واسابی بخارهایی تولید میکند که برای درون بینی حالتی زننده دارند.